Trdelník

Mnohí Slováci nemajú v tom, kde  Skalica vlastne leží, až tak úplne jasno. Keď sa však povie trdelník, mnohí reagujú okamžite. Zbystria zrak, v ústach im náhle nastáva povodeň slín a nozdry lapajú okolité pachy v snahe uchopiť jedinečnú vôňu tejto tradične skalickej dobroty.

Ak by ste však stále mali pochybnosti, či ide skutočne o miestnu špecialitu, alebo skôr o archaickú nadávku zo starších čias (príklad: “ty trdelník”!, “ty trdlo”!), pomôžme si krátkou definíciou tohto pokrmu:

Trdelník je sladká špecialita z cesta s vlašskými orechmi, ktorej výroba má dlhú tradíciu.

Odkiaľ sa v Skalici trdelník nabral? Vymysleli ozaj Skaličania dutý koláč s dierou uprostred?

Ako ani slovenské bryndzové halušky nie sú v skutočnosti, až tak slovensky čistokrvné, keď zemiaky máme vďaka Kolumbovi a bryndzu vďaka Valachom z rumunských Karpát, tak ani vynájdenie trdelníku nie je tak celkom zásluha Skaličanov.  Kroniky spomínajú, že koncom 18. storočia sa v Skalici usadil maďarský generál vo výslužbe (inak tiež filozof a básnik) gróf József Gyadányi. Pán gróf bol pravdepodobne pôžitkár a veľký maškrtník. Krátko po svojom zabývaní sa v Skalici  povoláva do svojich služieb kuchára zo Sedmohradska. A práve ten priniesol recept na výrobu trdelníka, ktorý tu na Skalicku pečieme dodnes podľa tradičného receptu nad ohňom tak, ako kedysi tento bezmenný kuchár.

Chcete trdelník? Potrebujete drevo, pec, jarky, trdlo a nervy

Polohrubá múka, vajcia, maslo, práškový cukor, vanilkový cukor, kvasnice, citrónová kôra, muškátový orech, masť, mlieko a posekané vlašské orechy – to všetko sa zíde, ak máte chuť na poctivý skalický klenot. Netešte sa však, pretože všetky suroviny sú síce dostupné, v rámci prípravy však narazíte na iný problém – v čom skalický trdelník upiecť? Niežeby sa to v klasickej rúre vôbec nedalo, ale či výsledok možno nazvať trdelníkom, to je na pováženie. Treba totiž čosi naviac – drevo, pec, jarky v nej, trdlo, čas a pevné nervy.

Vaľkať, mastiť, navíjať, šmudliť, capkať…

Keďže cesto na trdelník sa musí hodinu miesiť a aspoň dve hodiny nechať kysnúť, Ako trdelník vzniká? Navitím kysnutého cesta na trdlo, ktoré sa predtým pomastí sadlom alebo maslom. Cesto treba ručne rozvaľkať do adekvátnej dĺžky, trdlo upevniť do stojana a navíjať. Ak túto fázu „odfláknete”, trdelník vám neskôr bez reptania praskne.Nasleduje takzvané „šmudlenie” rozšľahanými bielkami, a keď je všetko, ako má byť, bielky vymeníte za pomleté orechy a rukami ich „nacapkáte” na cesto. Jednou rukou točíte trdlo, druhou capkáte. Radosť žiť. Keď sa cesto riadne obalí, trdlo prenesiete do pece, vložíte do jarkov a… ak ste si mysleli, že začína oddych, pretože sa to upečie samo, ste na omyle. Treba totiž udržiavať adekvátny plameň, neustále točiť trdlom, a občas trdelník pokvapkať roztopeným sadlom alebo maslom. Ak ktorýkoľvek z týchto krokov podceníte, trdelník jednoducho zhorí. Po upečení vezmete trdlo z ohňa a jeho špičkou švacnete o podlahu tak, aby sa trdelník uvoľnil. Následne ho pohodlne stiahnete z trdla a riadne posypete cukrom.

Skalický trdelník neochutnáte nikde inde len na Skalicku!

Skalický trdelník získal v roku 2007 ochranné zemepisné označenie ako prvý slovenský výrobok, riadne zaregistrované Európskou komisiou. Udelením ochrannej značky prišlo k vymedzeniu zemepisnej oblasti, kde sa Skalický trdelník môže vyrábať. Označenie Skalický trdelník môžu mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom.

Kde v Skalici uspokojíte svoju túžbu po chuti pravého skalického trdelníka?

Čo je to za otázku, no predsa v jednej z viacerých trdlární, kde sa skalické trdelníky dodnes vyrábajú a pečú tradičným spôsobom:

Vinotéka u Františkánov – Kráľovská 16, Skalica
Pekáreň ERI – Kráľovská 10, Skalica

Všetky miesta, kde nájdete skalický trdelník sú vyznačené aj na mape v kategórii Kde jesť:

Kto sa dostal až sem a stále nemá chuť na trdelník, alebo by sa o ňom chcel dozvedieť ešte viac, odporúčame pozrieť si epizódu z televíznej relácie Nebíčko v papuľke so šéfkuchárom Jaroslavom Židekom. Okrem trdelníku v nej spoznáte aj ďalšie tradičné jedlá nášho regiónu. Dobrú chuť priatelia!


zdroj: http://tv.sme.sk/v/14772/za-dnesne-trdelniky-by-mali-trestat.html#ixzz1rRjrcruo